KA131 Öğrenim Hareketliliği (Program Ülkeleri)

Hibe Miktarları ve Hibe Dağıtım Kriterleri

Öğrenciye verilecek hibe “Yararlanıcı Modülü-Beneficiary Module (BM)” kullanılarak hesaplanır. Hareketlilik süresi faaliyet başlangıç ve bitiş tarihlerine göre hesaplanmaktadır. Fakat bu hareketliliğin tamamının hibelendirileceği anlamına gelmemektedir. Hibe ödemesinin azami sınırları İTÜ Senatosu’nun aşağıda yer alan kararına göre ödeme yapılacaktır:

Başarı Kriteri: Katılımcı karşı kurumda alacağı derslerden, tek dönem hareketlilik gerçekleştiriyorsa minimum 21 ECTS, bir yıl hareketlilik gerçekleştiriyorsa minimum 42 ECTS kredi başarmalıdır. Aksi halde, katılımcı %20 tutarındaki kalan hibesini alamayacağını kabul eder.

  • Üniversitemize tahsis edilen bütçe doğrultusunda, tüm katılımcılara eşit fırsatlar sunmak ve daha önce hareketlilik faaliyetinde bulunmamış ve/veya az bulunmuş öğrenim kademelerine ve bölümlere pozitif ayrımcılık yapmak amacıyla, Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği çağrı metninde yer alan değerlendirme kriterleri doğrultusunda nihai puanların hesaplanmasının ardından, Lisans ve Lisansüstü öğrenim kademelerinde ayrı kontenjanlar belirlenir.
  • Lisansüstü seviyede Öğrenim Hareketliliğini teşvik etmek amacıyla, akademik yıla ait toplam lisansüstü öğrenci sayısının, toplam İTÜ öğrenci sayısına oranı dikkate alınarak hibe dağıtımı yapılır. Bu süreçte, ilan edilen değerlendirme ölçütleri esas alınarak belirlenen öğrenci nihai puanlarının programdan bağımsız bir şekilde en yüksekten aşağıya doğru sıralaması yapılır ve öğrenci hibelendirmesi gerçekleştirilir.
  • Lisans seviyesinde Öğrenim Hareketliliği hibelendirmesi, her bölümün öğrenci sayısının toplam İTÜ lisans öğrenci sayısına oranına göre belirlenir. İlan edilen değerlendirme ölçütleri dikkate alınarak, öğrenci nihai puanlarının bölüm bazında en yüksekten aşağıya doğru sıralandırılması ile hibelendirilecek öğrenciler belirlenir.
  • Yukarıda belirtilen hibelendirme süreçlerinin ardından, kullanım dışı Erasmus Hibesi kalması durumunda, söz konusu miktar, öğrenim kademesi ve bölümden bağımsız şekilde, hibe bekleyen öğrencilere nihai puan ve tercih sıralamaları esas alınarak aktarılır.
  • Üniversitemize tahsis edilen Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği bütçesinin etkin bir şekilde dağıtılması ve daha fazla öğrencinin hareketlilikten faydalanabilmesine imkân tanımak amacıyla, “hibeli” olarak hareketliliğe katılmaya hak kazanan öğrencilerin hareketliliklerinde, Uygulama El Kitabı’na uygun olacak şekilde “kısmi hibelendirme” usulü esas alınmıştır. Bu kapsamda “hibeli” olarak belirlenecek öğrenciler, dönem tercihlerinden bağımsız olarak, toplam hareketlilik sürelerinin en fazla 5 (beş) aylık kısmında hibelendirilir. 5 (beş) ayın altında hareketlilik gerçekleştirecek öğrenciler, “gerçek kalış” süresi üzerinden hibelendirilirken, 5 (beş) ay ve üzeri hareketlilik süresi olan öğrencilerimiz, en fazla 5 (beş) ay için hibe alabilirler. Bu durumdaki öğrencilerimiz tercih etmeleri halinde, iki yarıyıl (iki dönem) hareketlilikten faydalanabilir ve ikinci yarıyılda “hibesiz” Erasmus öğrencisi olarak programdan yararlanabilirler.


İlave Hibe Desteği
Hibesiz öğrenciler ilave hibe desteği alamaz. İlave destekler sadece hibeli öğrenciler içindir.

Erasmus+ Programı, imkânı kısıtlı katılımcıların programa katılımını teşvik etmektedir. İmkânı kısıtlı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır.

Başvuru formlarında, İçerme Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin İçerme Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrenci/personelin İçerme Desteğine gereksinim duyan bir katılımcı olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, İçerme Desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

İçerme Desteği sahibi katılımcılar için nihai ilave hibe, yapılan harcamanın gerçekleşme tutarı üzerinden verilecektir. Faaliyet sonunda verilen ilave hibenin kullanımına ilişkin faturaların temin edilmesi ve olası kontrollerde ibraz edilmek üzere katılımcı dosyasında saklanması gerekmektedir. Belgeye dayanmayan harcamalar ve sözleşme ile verilen İçerme Desteği sahibi yararlanıcı hibesinin üzerindeki harcamalar yapılmış olsa dahi uygun kabul edilmez.

ÖNEMLİ!

“Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında 2024 Yılı Katkı Anlaşması henüz imzalanmamıştır. Bu nedenle, Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği kapsamında yapmış olduğunuz başvuru sonucunda hareketliliğe hibeli ya da hibesiz olarak seçilmeniz kazanılmış bir hak niteliği taşımamaktadır. Hibe alıp almayacağınız veya hibenizin tutarı Avrupa Komisyonu ile imzalanacak anlaşma ve akabinde üniversitenize tahsis edilecek hibe tahsis süreçleri sonuçlandığında kesinleşecek olup, söz konusu anlaşma süreçlerinde yaşanacak gecikmelerden veya aksaklıklardan kaynaklanabilecek maddi veya manevi kayıplardan üniversiteniz veya Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.”

Erasmus+ KA131 Öğrenim Hareketliliği aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Ülke Grupları

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Hibe Öğrenim (Avro)

1. ve 2. Grup Program Ülkeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan, Çekya, Estonya, Letonya, Slovakya, Slovenya

600

3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Litvanya, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan

450

Programla İlişkili Olmayan Ülkelere Öğrenci Hareketlilik Erasmus+ Programı KA131 projeleri kapsamında detayları hibe sözleşmesi ve eklerinde belirtileceği şekilde gerçekleştirilmesi mümkün olabilecek Uluslararası Hareketlilik kapsamında, Programla ilişkili olmayan ülkelere öğrenci gönderirken uygulanacak bireysel destek hibe miktarları tablosu aşağı yer almaktadır: 

Misafir Olunacak Ülke
Aylık Hibe Öğrenim (Avro)
  13. ve 14. Bölge Ülkeleri* 600

*Öğrenci Hareketliliğinde Uygulanacak Seyahat Hibesi Miktarları

Öğrencilerin seyahat masraflarına katkı sağlamak amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı aracılığı ile, hareketliliğin başlangıç noktası ve faaliyetin gerçekleştiği yer arasındaki km2 değeri tespit edilip, aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplaması yapılır. Mesafe bandı hesaplayıcısında çıkan kilometrenin aşağıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz.

Seyahat Mesafesi

Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro)

Yeşil Seyahat Hibe Tutarı (Avro)

10-99 km

28

56

100-499 km

211

285

500-1999 km

309

417

2000-2999 km

395

535

3000-3999km

580

785

4000-7999 km

1180

1188

8000 km ve üzeri

1735

1735

 

**Genel kural olarak 500 km'nin altındaki mesafelerde katılımcıların düşük emisyonlu ulaşım araçlarıyla seyahat etmeleri gerekmektedir.

Yeşil Seyahat: Hareketlilik gerçekleştiren öğrencilerin karbon salınımını azaltmaya ve hareketliliğin çevresel ayak izine yönelik olarak yeşil seyahat gibi imkânlar teşvik edilmektedir. Yeşil seyahat, seyahatin ana kısmı için otobüs, tren veya araba paylaşımı gibi düşük emisyonlu ulaşım araçları kullanılan seyahat olarak tanımlanır.

Nihai listede ismi bulunan öğrenciler ilgili kurumlara aday öğrenci olarak bildirileceklerdir. Bir öğrencinin isminin karşı kuruma aday olarak bildirilmiş olması, o öğrencinin hibe ile destekleneceğini garantilemez. Hibe ile desteklenecek öğrenci sayısı ve bir dönemde bir öğrenciye ödenecek toplam hibe miktarı (ülke gruplarına göre farklılık gösterir), Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye tahsis edilecek Erasmus+ bütçesinin kesinleşmesinden sonra netleştirilebilecektir.

İlan edilen bu sayı; Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye tahsis edilecek toplam hibe miktarı kesinleştikten sonra değişebilir. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ'ye tahsis edilen bütçenin Erasmus+ hareketliliği kapsamında bir kuruma yerleştirilmiş öğrencilerin tamamına hibe ödemesi yapılmasına yetmediği durumda, Nihai Yerleştirme Listesi'ndeki başarı sırasına göre bütçenin yeteceği öğrenci sayısı kadar hibe tahsisi yapılacaktır.  Dolayısıyla, karşı kuruma aday olarak bildirilmiş öğrencilerimiz, Erasmus+ öğrenim hareketliliği planlarını yaparken hibe desteği alamayabileceği ihtimalini hesaba katmalıdır.

İmkânları kısıtlı olan katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

  1. 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
  2. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
  3. Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim/ölüm aylığı bağlananlar
  4. Şehit/gazi çocukları
  5. Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, annebabasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
  6. Engelliler
  7. Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler
  8. Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

**Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği Dikkat Edilmesi Gerekenler: İlave kategoriler üniversitenin hibe imkânları dâhilinde geriye dönük olarak uygulanabilir.
**6. Maddede Dikkat Edilmesi Gerekenler: 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler 16 https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf 

***Sıfır Hibe (Hibesiz) olan öğrencilerimizin Erasmus Hareketliliğinden önce tüm evraklarını teslim etmesi gerekmekte olup, Sözleşme imzalaması zorunludur.***

Hareketlilik süreci ve sonrasında hibelerle ve tüm finansal konularla ilgili olarak herhangi bir soru ya da sorununuzda lütfen iletişime geçiniz:
E-mail: erasmus_finance@itu.edu.tr
Tel No: +90 212 285 75 53, 55