KA131 Öğrenim Hareketliliği (Program Ülkeleri)

Kimler Erasmus+ Programına Katılabilir?

İTÜ’de tam zamanlı olarak kayıtlı öğrenciler (lisans dil hazırlık öğrencileri hariç),

Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemiş olması,

Daha önce Erasmus+ programına başvuru yapmış ancak başvurusu kabul edilmemiş/seçilmemiş öğrenciler,

Erasmus+ programından yararlanmış öğrenciler, farklı bir eğitim seviyesinde hibeli olarak bir kez daha Erasmus+ öğrencisi olabilir. Ancak, Türkiye Ulusal Ajans kuralları gereği akademik başarı ve yabancı dil sonucu ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Hayatboyu Öğrenme Programı veya Erasmus+ kapsamında hareketlilikten yararlanmış öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil puanı ortalamaları hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan azaltma uygulanır. Daha önce yararlanma durumunda -10 puan uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.

Aynı anda hem Öğrenim hem de Staj hareketliliği için başvuran adayların olması durumunda; “10 puan” eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencilerimizin tercihine bırakılacaktır. Bu durumda olan öğrencilerimizin, hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe yazarak Başvuru Formu ile birlikte Türkiye Ulusal Ajansı Başvuru Portalı’na (https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/) yüklemesi gerekmektedir. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.

DİKKAT:
Değerlendirme Türkiye Ulusal Ajans (UA) kuralları ve İTÜ Senatosu kararları çerçevesince yapılmaktadır. Gerekli şartları sağlamadığı halde başvuru yapan öğrenciler değerlendirme sürecine dâhil edilmeyecektir.

Bitirme projelerinin süresi ve eşdeğerliğinin bulunmasının zor olması nedeniyle, bitirme dersinin karşı kurumda alınması Bölüm Erasmus Koordinatörünün ve ilgili Dekanlığın onayına bağlıdır. Bu öğrenciler hareketliliğe katılabilir, ancak bitirme projelerini hareketlilik süresinde alamayabilirler.

Erasmus+ öğrencisi olarak seçilen her öğrenci, bu hakkını ilgili akademik yıl içerisinde seçildiği bölüm/program dâhilinde kullanmak zorundadır. Herhangi bir nedenle iptal prosedürünü gerçekleştirerek Erasmus+ hakkından vazgeçen öğrenci, hakkını bir başka/sonraki akademik yıla devredemez. Yine de, öğrenci daha sonraki başvuru dönemlerinde Erasmus+ öğrencisi olmak için başvurabilir, ancak başvuru ve seçim sürecine tekrar tabi olur.

ÇAP öğrencileri aynı başvuru döneminde sadece bir ana daldan Erasmus+ başvurusunda bulunabilir. Birinci ana dalından mezun olmuş olan ÇAP öğrencisi ikinci ana dalından başvuru yapabilir ve hareketlilik gerçekleştirebilir.