KA131 Staj Hareketliliği (Program Ülkeleri)
Öğrenci seçimleri 2023 Erasmus+ Uygulama El Kitabı’nda belirtilen seçim kriterleri ve İTÜ Senatosu kararları çerçevesince İTÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Öğrenim ve Staj hareketliliği Ofisi tarafından yapılır. Gerekli şartları sağlamadığı halde başvuru yapan öğrenciler değerlendirme sürecine dâhil edilmeyecektir.

Değerlendirme ölçütleri:
Ölçüt Ağırlıklı Puan Açıklamalar

Akademik Başarı Notu

%50

Genel Not Ortalaması:
Lisans: 2.50/4.00
Lisansüstü: 3.00/4.00

* Yüksek lisans ve doktora programına yeni kaydolmuş ve Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GPA) oluşmamış öğrenciler, 2023-2024 bahar yarıyılı kayıtlarını gösteren son transkripti (not ortalaması içermiyor olsa dahi) ve en son mezun oldukları bölüm/programa ait transkriptlerini sisteme yüklemelidir.

Yabancı Dil Seviyesi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Tercih edilen kurumun ana dili fark etmeksizin, İTÜ içerisinde seçim ve yerleştirmelerde yalnızca İngilizce dil puanı değerlendirmeye alınacaktır.

Yabancı dil notunda alt sınır olarak, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı (CEFR)’nda B1 seviyesine karşılık gelen 65/100 puan koşulunun sağlanması gerekmektedir.

İngilizce dil belgesi olarak geçerlik süresi dolmamış YDS (5 Yıl), YÖKDİL (5 Yıl), TOEFL (2 Yıl), PTE (2 Yıl) ve İTÜ Proficiency (2 Yıl) sınav sonuç belgeleri kabul edilecektir. Bu sınav listesi  dışında hiçbir sınav sonucu ya da sertifika, diploma, seviye belirleme sınavı sonucu kabul edilmeyecektir. Geçerliliği olan belgeler ve puanlamaları için linki  inceleyiniz.

-Yerleştirilen kurumun farklı bir yabancı dil belgesini gerekli görmesi durumunda, öğrencimizin dil belgesini ilgili kuruma, belirlenen tarihte ulaştırması gerekmekte olup bu konuda İTÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Öğrenim ve Staj Hareketliliği Ofisi’nin bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Şehit ve gazi çocuklarına

+15 puan

Şehit/Gazi Ailesi kartının aslı ve fotokopisinin ibraz edilmesi halinde +15 puan uygulanır.

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan

Durumlarını Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirmeleri halinde, +10 puan uygulanacaktır. Engelli sağlık raporu Sağlık Bakanlığının engelli raporu vermeye yetkili tam teşekkülü saydığı kamu hastanelerinden alınmış olmalıdır.

Korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

+10 puan

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında koruma, bakım veya barınma kararı alınmış ve belgeleyen öğrencilere +10 puan uygulanacaktır.

Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma

+ 10 puan

Staj yapmayı planladığınız yere kabul edildiğinize dair kabul belgesi.
Ayrıca bu belgenin üzerine Erasmus Bölüm/Program Koordinatörünüzden ‘Uygundur’ onaylı parafı alınmalı ve daha sonra da kabul belgesi başvuru süresi dahilinde sisteme yüklenmelidir. Eğer koordinatörünüz tarafından onaylanmadan yüklenirse kabul edilmeyecektir.

* Öğrenciler staj yapacakları yeri kendileri belirleyip, gerekli yazışmaları yaparak kabul mektubu almalıdır. Bu belge başvuru sistemine yüklenecektir.


* Programla ilişkili olmayan ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına staj yapmak isteyen öğrenciler aşağıdaki hususa dikkat etmelidir:
  - Programla ilişkili olmayan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları kendi ulusal mevzuatları uyarınca yetkili bir merci tarafından tanınmış ve staj faaliyetinden önce gönderen kurumla ikili kurumlararası anlaşma imzalamış olmalıdır.

Bu belgenin içeriğinde kesinlikle olması gereken bilgiler:
- Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında olduğu,
- Stajın tarih aralığı
      * Bu süre en az 60 gün olmalıdır; staj sürenizin en fazla 90 günü İTÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Öğrenim ve Staj Hareketliliği Ofisi tarafından hibelendirilir.
    * Bu tarihi belirlemeden önce vize hazırlık sürecinizin ortalama ne kadar süreceğini araştırınız.

- Stajın konusu ya da staj pozisyonu
- Stajın yapılacağı kurum ve yeri
- Onay veren kişinin ismi, pozisyonu ve iletişim bilgileri

(Güncel staj ilanlarına bu linkten ulaşabilirsiniz.)

Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir.

+5 puan

Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn. Sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da web sitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, siber güvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz. Erasmus Bölüm/Program Koordinatörünüzden "Dijital Staj" olduğuna dair kabul mektubu üzerine onaylı parafı alınmalıdır.

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)

-10 puan

Daha önce Erasmus öğrenim ya da staj hareketliliğine katılmış olan öğrencilerden 10 puan kesinti yapılır. Daha önce yerleştirilip uygun iptal prosedürünü uygulamamış öğrenciler de bu gruba dahildir.

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Vatandaşı olunan program ülkelerinde hareketlilik yapmak isteyen öğrencilerin nihai puanlarından 10 puan azaltma uygulanır.

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama

-10 puan

Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen gerçekleştirilmeyen her faaliyet için 10 puan azaltma uygulanır.

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik için azaltma uygulanır)

-10 puan

Aynı anda hem Öğrenim hem de Staj hareketliliği için başvuran adayların olması durumunda; “10 puan” eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencilerimizin tercihine bırakılacaktır.

Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan
afetzede yardımı alanlar

+10 puan

Öğrencinin, başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını
kanıtlayan bir belgeyi ibraz etmesi gereklidir.

* 1. Derece akrabalar: anne, baba, çocuklar, eş.

Erasmus+ öğrencisi olarak seçilen her öğrenci, bu hakkını ilgili proje yılı içerisinde seçildiği bölüm/program dâhilinde kullanmak zorundadır. Herhangi bir nedenle iptal prosedürünü gerçekleştirerek Erasmus+ hakkından vazgeçen öğrenci, hakkını bir başka/sonraki proje yılı hareketliliklerine devredemez. Yine de, öğrenci daha sonraki başvuru dönemlerinde Erasmus+ öğrencisi olmak için başvurabilir, ancak başvuru ve seçim sürecine tekrar tabi olur.